Niečo o bylinkách

Prečítané: 1188x
Čo sme zistili o jednotlivých bylinkách, ktoré sme vysadili:

Bazalka: je nenáročná rastlina na pestovanie, preto je vhodná na pestovanie v interiéri. Používa sa ako korenina pridávaná do jedál. Vysušené listy môžeme používať vo forme čaju na trávenie. Listy bazalky sa pridávajú do šalátov, na ochutenie mäsa či omáčok. Bazalka si i po tepelnom spracovaní uchováva svoje liečivé schopnosti.

Majoránka:
je nenáročná bylina, darí sa jej aj v kvetináči. Rýchlo dorastá, preto je možné ju počas roka strihať. V súčasnosti používame majoránku na ochutenie jedál, ale nemali by sme zabudnúť aj na jej liečivé účinky - zvyšuje chuť do jedla, zmierňuje kašeľ a má upokojujúce účinky.

Pažítka:
pažítka v kvetináči osvieži každú kuchyňu. Jej pestovanie je nenáročné. Môžeme si ju dať na chlebík, alebo pridať do omáčok, k mäsu, k rizotu, zemiakov, na cestoviny, k bylinkovému maslu a podobne. Podporuje obranyschopnosť, je účinnou prevenciou proti rakovine, detoxikuje tráviaci trakt, znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol.

Mäta:
má širokú škálu využitia, od potravinárskeho priemyslu cez likérnictvo a cukrárenstvo, až po použitie v kuchyni. Pridáva sa do omáčok, na ochutenie mäsa, do šalátov, výborný je mätový sirup. Pomáha odstraňovať kŕče, pôsobí protizápalovo a proti nespavosti.

Rozmarín:
je vždy zelený, voňavý. Pri grilovaní ho môžeme pridávať do ohňa, aby vytváral príjemnú atmosféru. V kuchyni ho môžeme využívať ako čerstvý resp. sušený. Dáva sa napríklad do polievok, šalátov, do cesta, do bylinkového masla. Ako jedna z mála rastlín zvyšuje krvný tlak, zlepšuje krvný obeh, upokojuje nervové vyčerpanie.

Šalvi
a: môžeme ju pestovať vonku v záhrade, alebo vnútri v kvetináči. Zo šalvie sa zbiera vňať a listy, z ktorých sa po vysušení môže pripraviť výborný čaj alebo liečivé odvary.

Neprehliadnite

Zber čistých plastových vrchnáčikov od 12.novembra do konca decembra

Vianočný koncert 19.12.2018 od 11. hodiny

Posedenia pri jedličke 21.12.2018
PRojekt INkluzívnej EDukácie. / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ. Operačný program vzdelávanie

Anketa

Nová stránka

Ako sa Vám páči nová stránka školy?

2
Chválitebná (2)
(0)
3
Dobrá (3)
(0)
0
Dostatočná (4)
(0)
0
Nedostatočná (5)
(0)
1
Výborná (1)
(0)
» Prejdite na anketu »
Nemáte povolenie hlasovať! Prihláste sa alebo si vytvorte konto.
Copyright © 2012 - 2018 ZŠ Haniska and design by za.jo.net